Storys & Projekt

 • Vad är arkitektur?

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Arkitekthögskolan vid Umeå universitet (UMA) går in i sitt andra decennium och utmanar därför sina lärare att svara på frågan: vad är arkitektur?

 • Priser: Studenter vinner förstapris med bidraget Bind ihop bandet

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Fanny Tersmeden, Johannes Henriksson och Oscar Landing, studenter på Arkitektprogrammet vid Umeå universitet, har vunnit förstapris i studenttävlingen Nya ögon på byggkeramik med sitt bidrag Bind ihop bandet.

 • Radikala svenskar

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  I Radical Swedes presenteras pedagogiken och inriktningen för Studio 2 genom arbeten gjorda av studenter från år två och tre på Arkitektprogrammet under det akademiska året 2018/2019. Studenterna har undersökt hur migration kan främja innovation inom både bostadsbyggande och stadsplanering och hur konceptet världsmedborgare skapar platser och sammanhang under ständig förhandling.

 • Ny ledning på Arkitekthögskolan

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Det är nu klart med ny ledning på Arkitekthögskolan vid Umeå universitet. Ny prefekt blir Mikael Henningsson, tidigare prefekt vid Institutionen för psykologi. Sara Thor kliver in som ställföreträdande prefekt och Michael Gruber blir biträdande prefekt.

 • Utställning: TimeFramed – stadsfragment

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Ett fragment av en träpaviljong, skapad av årskurs 1 på Arkitektprogrammet 2018/2019, ställdes ut på Rådhustorget i Umeå. Fragmentet kan användas som scen för framträdanden, för att vila eller för att sitta och ta en glass.

 • Arkitektur, utforskning och reflektion

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Sommarkursen 2019 erbjöd arkitekturstudenter möjlighet att fördjupa sig i ett processorienterat projektarbete och att utforska en platsspecifik arkitektonisk frågeställning. Inom kursen undersökte studenterna vilken roll arkitekturen kan ha i förhållande till sociala och miljömässiga aspekter i samhället. Kritisk reflektion och utvärdering av den egna arbetsprocessen och resultaten var viktiga aspekter av kursen. 

  Inom sommarkursen hölls workshops på fyra olika platser i världen; Rom (Italien),  Zvizzhi (Ryssland), Seoul (Sydkorea) och Lesbos (Grekland). Studenterna fick arbeta med teman och frågeställningar specifika till den plats där workshopen hölls. 

 • Ana Betancour avsade sig uppdrag som rektor

  I slutet av maj 2019 meddelade Ana Betancour att hon avsäger sig uppdraget som rektor för Arkitekthögskolan vid Umeå universitet. Tre andra anställda som ingått i skolans ledningsgrupp avsade sig samtidigt sina uppdrag som biträdande prefekt, studierektor och programansvarig. Ana Betancour återgår därmed till sin grundtjänst som professor i arkitektur, två andra anställda till tjänster som lektor respektive adjunkt medan biträdande prefekt återgår till anställning vid annan institution. Från och med 1 augusti 2019 träder Mikael Elofsson, dekan vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet, in som tillförordnad prefekt tills dess att en ny ordinarie ledning tillsatts. 

 • Tidigare UMA-studenter vinnare i Rome Collective Living Challange

  Vita del Muro

  I juli meddelade Bee Breeders vinnarna i arkitekturtävlingen "Rome Collective Living Challange". Första priset gick till tre masterstudenter vid arkitekturskolan i Lund för bidraget "Vito del Muro - Co-inhabiting the Aurelian Wall". Två av vinnarna, Lisa Fransson och Karin Frykholm, har tidigare tagit sin kandidatexamen på Arkitekthögskolan vid Umeå universitet. 

 • UMA i media: Västerbottens-Kuriren om slututställningen 2019

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Den 6 juni 2019 uppmärksammade Västerbottens-Kuriren årets slututställning UMA10 i ett längre reportage med ett rikt bildmaterial under rubriken "Umeåmiljöer i arkitektstudenternas arbeten". Studenten Johanna Lundström, samt lärarna Marie Kraft och Alejandro Haiek intervjuades.  

 • Architecture in Effect – Dubbelantologi publicerad

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Mellan 2011-2016 samarbetade forskare på de fyra svenska arkitekturskolorna vid KTH, LTU, Chalmers och Umeå universitet i två Formasfinansierade forskningsmiljöer titulerade "Architecture in Effect" och "Architecture in the Making". I maj 2019 publicerades som ett resultat en dubbelantologi med 50 bidrag. För den första volymen är UMA:s professor i arkitekturteori Roemer Van Toorn medredaktör samt författare till ett bidrag. Tidigare lärare och doktorander på UMA såsom Alberto Altés Arlandis, Hannes Frykolm, Katja Hogenboom,  Sepideh Karami och Oren Lieberman återfinns också bland författarna. 

 • UMA i media: Intervju med Carla Collevecchio i Arkitektens artikel om stildebatt

  Den 13 maj publicerade tidningen Arkitekten en artikel om den pågående stildebatten kring arkitektur i Sverige med fokus på hur arkitektutbildningarna förhåller sig till diskussionen. För UMA:s räkning intervjuades Carla Collevecchio, lärare i årskurs 1 på arkitektprogrammet. 

 • Öppen föreläsning: Han Sungpil om fotots arkitektur

  The Ivy Space

  Torsdagen den 2 maj höll den internationellt rosade bildkonstnären Han Sungpil en föreläsning på UMA vars utgångspunkt var att visa hur arkitektur har inspirerat fotografi och än viktigare: hur arkitekturinspirerad fotokonst kan gå i gentjänst genom att inspirera framtidens arkitekter.

 • Öppen föreläsning: Laura Vidje – Byggnader som träd, städer som skogar

  Laura Vidje Lecture Theatre UMA

  Hur kan man skapa något som har en positiv och regenerativ effekt - istället för att bara minimera negativ påverkan? Kanske genom att byggnaderna fungerar som materialbanker, genom design för demontering, "material passports" eller uthyrning av funktioner, istället för att sälja produkter. Detta var utgångspunkten när Laura Vidje, hållbarhetskonsult hos Esam i Umeå, den 24 april höll en öppen onsdagsförläsning i Arkitekthögskolans teater. 

 • Föreläsning om utvecklingen av offentliga rum i Lettland med UMA-läraren Toms Kokins

  Toms Kokins Lecture

  "Byggnader som social process" var, i svensk översättning, titeln när Arkitekthögskolans lärare Toms Kokins den 15 april föreläste för ett proppfullt seminarierum. Toms, som är uppvuxen i Lettland, delade med sig av sin resa från student och stadsaktivist till möjligheten att som arkitekt få designa och se färdigställandet av ett projekt i en småstad nära Riga utifrån hans engagemang i att  utveckla offentliga platser bort från slösaktig, trafikdominerad användning.

 • Trä: Konstruktion & Produktion – Ett lokalt, hållbart material

  Utvecklingen, planeringen och konstruktionen av nya byggnader är heta ämnen i diskussionen om hållbarhet och trä som byggmaterial är vanligt förekommande i debatten. Trä är ett material med en lång historia i Västerbotten som fortfarande har en betydande plats i den lokala industrin. Det var också utgångspunkten när UMA den 12 april bjöd in till trädag med en rad föreläsare. 

 • Rafflande final i den årliga pingiscupen UMA Open

  Sedan några år är en given del av vårterminen på Arkitekthögskolan att Ping Pong-cupen UMA Open går av stapeln i april. I år fylldes skolans teater till bredden för att se en rafflande final mellan designstudenten Simon Jonasson och arkitektstudenten Carl Sandberg.

 • Utställning: Paviljongtävling i årskurs 1

  Pavilion Contest UMA1 2019 4

  På UMA avslutas läsåret för årskurs 1 med att studenterna bygger paviljonger i skala 1x1. För 2019 går projektet under titeln "Architectural Fragments: System of Shelters". Paviljonger visas sedan vid skolans sommarutställning i början av juni. Som inledande moment i kursen har studenterna skissat individuella förslag för paviljongerna.  Mellan 1-5 april visades dessa förslag för studenter, anställda och allmänheten i en egen utställning på balkongen som är förlagd invid trappen i Arkitekthögskolans entré. 

 • Öppen föreläsning: Rumsliga & mentala förändringar i samtidens landsbygd(er)

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Den 27 mars hölls ett seminarium som tog utgångspunkt i att försöka förstå och sammakoppla historiska och samtida förändringars påverkan av svenska och tyska landsbygder. Huvudtalare var Martina Doehler-Behzadi, föreståndare vid IBA Thüringen och panelen bestod av Marie Kraft, lärare på Arkitekthögskolan, Peter Lang, Professor på Kungliga Konsthögaskolan i Stockholm och Madeleine Eriksson, Docent på kulturgeografiska institutionen vid Umeå universitet. Moderator var Daniel Urey, ARKLAB/LABLAB.

 • Arkitekthögskolans lärare Alejandro Hajek vann arkitektpris

  Den 19 mars meddelade Civitella Ranieri Foundation vinnarna för deras arkitektpris 2019. En av dessa två är Arkitekthögskolan vid Umeå universitets lärare Alejandro Hajek som i sommar under en sexveckorsperiod ska bo i stiftelsens slott i Umbria, Italien och inom tidsramen designa och  bygga en temporär arkitektonisk installation med en budget på 15 000 amerikanska dollar. 

 • Debatt när nytt nummer av studenttidningen UMAN släpptes

  Den 13 mars ordnade redaktionen bakom Arkitekthögskolans studenttidning UMAN en debatt och släppfest för sitt nya nummer på Scharinska Villan i Umeå.

 • SVT om studenttidningen UMAN:s nya nummer

  SVT Västerbottensnytt uppmärksammade släppet av studenttidningen UMAN:s nya nummer, med temat "BEAUTY" och det panelsamtal på ämnet som ordnades på Scharinska Villan. 

 • UMA i media: Nystart för studenttidningar

  I marsnumret av Tidningen Arkitekten intervjuades två studenter på Arkitekthögskolan vid Umeå universitet, Stellan Gulde och Tove Brunberg, om nyuppstarten av studenttidningen UMAN och det kommande numret med temat "BEAUTY".  

 • Arkipelago 2019

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Den 15 februari hölls den årliga mässan Arkipelago på Arkitekthögskolan.

 • Utställning, presentationer & diskussion om Tegs framtid

  Under läsåret 2018/2019 arbetar studenter i årskurs 4:s studio 11 med frågor om hållbar stadsutveckling och relationen mellan stad och landsbygd genom en sajt längs med E4:ans sträckning på Teg i Umeå. Fredagen den 8 februari hölls en utställning samt presentationerna av studenternas arbete för att bjuda in närboende till diskussion på Tegskyrkan. 

 • Tvärvetenskaplig Workshop 2019: Intermediate Objects | In-between scales

  I januari 2019 sammanfördes studenter från Arkitekthögskolan, Designhögskolan och Konsthögskolan vid Umeå universitet i en tvärvetenskaplig workshop under temat "Intermediate Objects | In-between scales". 

 • Projekt från sommarskola i Træna på utställning vid DOGA, Oslo

  D59AA9DC-7068-45F7-A0B6-D7076CE8710C
  Under sommaren 2018 höll Arkitekthögskolan vid Umeå universitet  en sommarskurs med workshops i samarbete med aktörer i en rad olika städer samt med andra lärosäten. En av dessa skedde i norska Træna - en kommun som skolan samarbetat med även tidigare. Projektet visar den kommande månad på en utställning vid Design og arkitektur Norge (DOGA) i Oslo. 

 • UMA i media: Alumnen Daniela Lamartine i ArchDaily

  02_Floathub _re -imagining _housing _._Daniela Lamartine (1)
  ArchDaily, one of the world's most visited news site on archictecture, has written an article about the Master Thesis project Floathub of UMA alumna Daniela Lamartine. 

 • Öppen föreläsning: Therapeutic Architecture

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Umeå Arkitekthögskola höll under november 2018 fyra onsdagsföreläsningar som var öppna för allmänheten. De hölls av arkitekterna Josefin Wangel, Rocío Pina, Javier Sánchez Merina och konsthistoriker Halldóra Arnardóttir. I sin föreläsning pratade Javier Sánchez Merina om terapeutisk arkitektur. 

 • Framtidens arkitektur – årets examensarbeten från svenska arkitekthögskolor på Konstakademien

  Hur ser framtidens arkitektur ut? Hur tänker unga arkitekter? På Konstakademien, Sal Mitt och Sal Öst, visas arbeten av årets nyexaminerade arkitekter från samtliga fyra arkitekturhögskolor i Stockholm, Göteborg, Lund och Umeå.

 • Gjutningsworkshop med studenter i årskurs 1

  Mellan den 12 och 23 november 2018 sysselsatte sig studenter, lärare och tekniker med en två veckors workshop under temat "Voids - Spaces from Within", vari kurser I teknologi och syntes sammanlänkades för att undersöka rumslighet genom negationer. Gjutningsteknik användes som huvudsakligt verktyg I designprocessen.

 • Öppen föreläsning: Flexibility or Death

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Umeå Arkitekthögskola höll under november 2018 fyra onsdagsföreläsningar som var öppna för allmänheten. De hölls av arkitekterna Josefin Wangel, Rocío Pina, Javier Sánchez Merina och konsthistoriker Halldóra Arnardóttir.

 • UnFashion Show 2018 med årskurs 1

  UnFashionShow 2018 - kroppar som skydd, undersöker kroppars abstrakta utsprång i rymder genom en visualisering av imaginära skydd. En temporär men också fysisk plats som materialiseras genom rörelser och interaktioner mellan två kroppar. Årets show gick av stapeln fredagen den 26 oktober i Arkitekthögskolans teater. 

 • Gaia Crocellas examensarbete från UMA publicerat på KooZA/rch

  Arkitekthögksolans alumn Gaia Crocella har blivit publicerad på KooZA/rch med sitt masterprojekt "INTERDINE: Investigating the moral role of architecture in an era of mass migration". På KooZA/rch visas speciellt utvalda projekt som utforskar och utmanar rollen för arkitektoniska ritningar i nutidspraxis.

 • Öppen föreläsning: Interrogating the Sustainable City

  Umeå Arkitekthögskola höll under november 2018 fyra onsdagsföreläsningar som var öppna för allmänheten. De hölls av arkitekterna Josefin Wangel, Rocío Pina, Javier Sánchez Merina och konsthistoriker Halldóra Arnardóttir. I föreläsning av Josefin Wangel förhörde hon  den hållbara staden med målsättningen att identifiera tillkortakommanden som behöver angripas för att materialisera hållbar stadsutveckling. 

 • Öppen föreläsning: Arts, Memory and Alzheimer

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Umeå Arkitekthögskola höll under november 2018 fyra onsdagsföreläsningar som var öppna för allmänheten. De hölls av arkitekterna Josefin Wangel, Rocío Pina, Javier Sánchez Merina och konsthistoriker Halldóra Arnardóttir.

 • Ana Betancour föreläste om "Rätten till staden och bostaden"

  På torsdagar arrangerar Umeå universitet återkommande "vetenskapsluncher" på Kafé Station, där forskare håller populärvetenskapliga presentationer. Temat denna termin är "demokrati". Den 18 oktober pratade Arkitekthögskolans rektor Ana Betancour på temat "Rätten till staden och bostaden". 

 • Vertikal Workshop 2018: Alternativa framtider

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Undet höstterminens första två veckor har alla studenter och personal på Arkitekthögskolan deltagit i en workshop med titeln "Alternativa framtider". Resultaten av studenternas undersökningar, diskussioner och visioner inom temat har sammanställts i 24 stycken fanzines - en slags gör-det-själv tidning. 

 • Sommarworkshop i Træna

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Workshopen i Træna samlade studenter från New York och Skandinavien för att arbeta tillsammans med konkreta problem mellan det urbana och det "ourbana". Det var ett samarbete mellan School of Visual Arts (New York), Umeå Arkitekthögskola, Oslo School of Architecture and Design, Norwegian Centre for Design & Architecture, Municipality of Træna, samt  Træna Artist in Residence program.

 • Sommarworkshop i Umeå

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Under workshopen som hölls i Umeå utvecklades en ny katalog för publika möbler, definierade som Urban Entities (urbana enheter). Studenterna föreslog lösningar som med återvunna material och enkla konstruktionslösningar kunde uppföras direkt på plats.

 • Sommarworkshop i Palermo

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Workshopen samlade studenter från arkitektur, konst och humaniora under en vecka i Palermo, Sicilien. Studenterna undersökte tillsammans med konstnärer, lokala medborgare och migranter hur konst och kultur kan påverka användningen av staden. 

 • Sommarworkshop i London

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Under workshopen School of Civic Action i London samlades studenter från hela Europa för att samarbeta, producera och skapa tillsammans med medborgare från London. Den två veckor långa workshopen var ett samarbete mellan Umeå Arkitekthögskola,  public works Tate Exchange Roskilde Festivalen och  Curry Stone Design Honourees

 • Sommarworkshop i Barcelona

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Workshopen Exploring the Fence-world hölls i Barcelona och samlade studenter från Umeå Arkitekthögskola och konstnärer från Barcelona. De arbetade tillsammans och designade en intervention på offentlig plats genom att använda sig av arbetssätt från design, konst och arkitektur. Workshopen var ett samarbete mellan Umeå Arkitekthögskola,   El Centro de Enmedio (Barcelona) och  La Virreina Centre de l'Imatge (Barcelona).

 • UMA i media: Grön mötesplats i Broparken

  Lokaltidningen Umeå Tidning skrev en artikel om det växthus och den odlingsmötesplats som masterstudenter på Arkitekthögskolan byggt i samverkan med stadsodlarna i Broparken, Umeå. 

 • UMA i media: Studenten Ario Racho i Tidningen Arkitekten

  Arkitekten har gjort en intervju med studenten Ario Racho som studerar på Arkitekthögskolan vid Umeå universitet efter att ha flytt från Aleppo i Syrien. 

 • Paviljonger av årskurs 1 på Arkitekthögskolans sommarutställning

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Varje läsår på Arkitekthögskolan avslutas genom en större utställning, öppen för allmänheten, där studenternas arbeten från årskurs 1-5 visas. För sommarutställningen 2018 hade studenter i årskurs 1 samarbetat i framtagandet och byggandet av en serie pavilionger i skala 1x1 under temat "[so:ma] From Body to Landscape".

 • UMA i media: Västerbottens-Kuriren om sommarutställningen 2018

  Varje läsår på Arkitekthögskolan vid Umeå universitet avslutas med en utställning som är öppen för allmänheten där studentarbeten från årskurs 1-5 visas. Tidningen Västerbottens-Kuriren uppmärksammade årets sommarutställning med en artikel titulerad "Arkitekter med socialt ansvar."  

 • Öppen föreläsning: Cybernetic Forests and Radical Education

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Föreläsningen med professor Peter Lang behandlade hur Superstudio, Archizoom och 9999 alla medverkade i arkitekturtävlingen för det nya campus på University of Florence år 1970 - 1971.

 • Arkitektstudenter bygger växthus för hållbart stadsliv

   [2018-05-08] Att bygga ett växthus för stadsodling i Broparken i centrala Umeå är målet för studenterna i studio 1 på Arkitektprogrammet vid Umeå universitet. Projektet som undersöker vårt förhållande till matproduktion är ett samarbete mellan Arkitekthögskolan, Umeå kommun och Stadsodling i Broparken.

 • Öppen föreläsning: Cruising Time-Zones

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Genom att besöka två decennier av forskning inom arkitektur och stadsplanering definierades en resa genom olika latituder och tidszoner. Föreläsningen erbjöd en granskning av adaptionen och integrationen av nya koncept ur ett sociokulturellt perspektiv och nämner projekt från tex. Caracas, New York och Shanghai. 

 • Öppen föreläsning: Becoming Architect in Aleppo

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Ario Racho påbörjade sina studier på University of Aleppo år 2010. På grund av kriget blev han tvungen att överge sina studier som han sedan återupptog 2017 på Arkitekthögskolan i Umeå. I hans föreläsning beskrev han på ett personligt sätt de kritiska ögonblicken i det syrianska kriget med speciellt fokus på studenternas vardag, oro och framtidsplaner, i kontrast till hur det var före och efter kriget. 

 • Öppen föreläsning: Marge - In various scales

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Föreläsningen av Susanne Ramel beskrev kontoret Marges arbetsmetoder genom några av deras mest uppmärksammade projekt - ett äldreboende i Örebro, en sittbänk  ett museum och en kiosk mitt emot Stockholms slott.

 • UMA i media: Artikel inför den öppna föreläsningen Becoming Architect in Aleppo

  Aspiranten skrev en artikel inför den öppna föreläsningen Becoming Architect in Aleppo av Ario Racho den 25 april. 

 • UMA i media: Studenternas paviljong pryder mässans entré

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  UMAs studenter Tobias Jansson och Oscar Forsmans vinnarbidrag i tävlingen Nya ögon på plast har byggts upp i entréhallen på Nordbygg. Arkitekten skriver om hur det kändes för studenterna att stå inne i paviljongen som de tidigare bara sett på ritningar. 

 • Öppen föreläsning: Ethics in Architecture, Executing Care

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  I sin föreläsning nämnde Torange Khonsari teorier om etik som relaterar till arkitekten. Hon påvisade varför tilliten till arkitekten som expert försvagats och betonade bristen på innovativa sätt att arbeta med arkitektur som i förlängningen skulle kunna expandera disciplinen och arkitektens roll inom en etisk och kritisk praktik.

 • UMA i media: Näver som nytt boendematerial?

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Vid Umeå universitet pågår ett projekt med näver med syfte att bidra till utvecklingen av nya material inom arkitektur, design och bygg. En av UMAs studenter, Frida Bergner, är involverad i projektet där de experimenterar med formpressning av näver och tror att det bland annat skulle kunna användas i väggpaneler och för avskärmning av rum.

 • Öppen föreläsning: Help us help, share your home

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Boendesituationen för unga flyktingar i Umeå diskuterades på Arkitekthögskolan när ett seminarium under temat demokrati och arkitektur anordnades med organisationen Arezo den 28 mars. Initiativet kom från ett kandidatprojekt av arkitektstudenten Gabriella Magnusson och seminariet har arrangerats och genomförts gemensamt av institutionsledning och personal på Arkitekthögskolan.

 • Panelsamtal: Könsrelaterade maktstrukturer inom byggbranschen, med fokus på arkitektur och stadsbyggnad

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

   Under hashtagen #sistaspikenikistan har kvinnor inom byggbranschen delat med sig av sina upplevelser av sexuella trakasserier, övergrepp och våld. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig och många vill nu gå från ord till handling. Den 7 mars hölls därför ett panelsamtal på Arkitekthögskolan med temat Könsrelaterade maktstrukturer inom byggbranschen, med fokus på arkitektur och stadsbyggnad.

  Moderator för samtalet var Arkitekthögskolans alumni Cajsa Winge som också är en av initiativtagarna till sista #sistaspikenikistan. Panelen bestod av Ana Betancour, professor i arkitektur och rektor vid Arkitekthögskolan, Anna Lundberg, kontorschef på Sweco i Umeå, Anna-Carin Dahlberg, kontorschef på White i Umeå, samt Linda Gustafsson, jämställdhetsstrateg på Umeå kommun. 

 • Priser: Arkitekthögskolans studenter vinner tävling

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Tobias Jansson och Oscar Forsman, studenter på Arkitekthögskolan, har vunnit förstapris i arkitekttävlingen "Nya ögon på plast" som anordnats av Stockholmsmässan/Nordbygg, Svenska Teknik & Designföretagen, IKEM och Sveriges Arkitekter. Deras vinnande förslag heter Paviljon och belönas med 20 000 kronor.

 • UMA i media: Masterprojekt publicerat på KooZA/rch

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Arkitekthögksolans alumni Sofia Musatti har blivit publicerad på KooZA/rch med sitt masterprojekt The Size of Personal Space - Adaptation of vacant commercial spaces in potential homes through the involvement of Airbnb. På KooZA/rch visas speciellt utvalda projekt som utforskar och utmanar rollen för arkitektoniska ritningar i nutidspraxis.

 • Öppen föreläsning: One's Own Place

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Arkitekthögskolans rektor Ana Betancour höll föreläsningen One's own place i samband med Bildmuseets utställning Passager av konstnären Do Ho Suh. Föreläsningen gav en introduktion till alternativa arbetsmetoder och hur dessa påverkar och utmanar produktionen av rum och arkitektur i samhället.

 • Öppen föreläsning: Performance Architecture – Action and as Poetic Provocation

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  I sin föreläsning presenterade Matthew Butcher både spekulativa och byggda projekt. 

 • Priser: Arkitektstudenter hedersomnämnda i kakeltävling

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  För sjunde året i rad ordnade Byggkeramikrådet tillsammans med Sveriges Arkitekter en arkitekttävling för arkitektstudenter. Årets tema var "Ett flytande rum för badkultur" och vinnaren belönades med 20 000 kr. Två hedersomnämnanden delades också ut, varav ett gick till André Backlund och Sofia Elldin Mårtensson vid Arkitekthögskolan i Umeå för deras bidrag "Publika badrummet".

 • I samarbete med Bildmuseet: Passager med Do Ho Suh

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Konstnären Do Ho Suh besökte Arkitekthögskolan för en föreläsning i samband med vernissagen av sin utställning på Bildmuseet. 

 • UMA i media: Projekt av masterstudent Maïté Biechy publicerat på KooZA/rch

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Masterstudenten Maïté Biechy på Arkitekthögskolan vid Umeå universitet har fått sitt projekt om den ohållbara situationen i Östersjön publicerad på KooZA/rch. På sajten visas speciellt utvalda projekt som utforskar och utmanar rollen för arkitektoniska ritningar i nutidspraxis.

 • Att skapa hållbara affärsinitiativ

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Mastersstudenter från två av våra mastersprogram medverkade i en workshop med Handelshögskolan. Workshopen hölls under en dag och handlade om inter-disciplinärt utbyte; att lära sig från andra kurser och dela nya tekniker. Temat för workshopen var "Att skapa hållbara affärsinitiativ".

 • Un-Fashion Show med UMA1

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Body Shelter/Un-Fashion Show är resultatet av en veckas workshop av studenterna i årskurs ett. De har byggt strukturella skal i skala 1:1 för att undersöka tillfälliga och statiska interaktioner mellan kropp och rum. Detta kroppsskal representerar kroppens intima utrymme för enkla rörelser och grundläggande relationer till andra kroppar och rum.

 • Jägare och samlare

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Workshopen Jägare och samlare var en introduktion till temat och forskningsområdet för Studio 1 i årskurs 2 och 3. Studenterna undersökte Umeås naturliga och byggda miljöer genom att samla mat. Målet med workshopen var att samla ihop tillräckligt med mat för en gemensam lunch för hela studion i slutet på veckan. 

 • Öppen föreläsning: Att återvända till sitt ursprung

  Lesley Lokko är arkitekt, akademinker och författaren till tio bästsäljande romaner. Hon är även prefekt för Graduate School of Architecture på University of Johannesburg i Sydafrika. Sedan 25 år tillbaka är hon en viktig röst i diskursen runt identitet, ras, afrikansk urbanism och den spekulativa naturen i afrikansk arkitektur och praktik.

  Hon besökte Arkitekthögskolan för att ge föreläsningen Maropeng Acts I & II.

 • Vertical Workshop: Urban Networks

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Varje akademiskt år på UMA börjar med en vertikal workshop för skolans alla studenter och all personal. I år var temat Urban Networks och tanken var att undersöka stadsrummet inifrån. Studenterna slängde kokt spagetti på en karta av Umeå och fick det stråk spagettin visade, att undersöka. Uppgiften var att utforska vilka sociala/kulturella/ekonomiska/ekologiska nätverk, grupper och initiativ som fanns på stråket. Genom att röra sig genom staden på det här okonventionella sättet utmanades studenternas förutfattade meningar och de fick en djupare förståelse för platsen.

 • UMA i media: Välkommen till Arkitekthögskolan

  umbraco.MacroEngines.DynamicXml

  Den 3 juli 2017 publicerade Umeå universitets medarbetartidning Aktum en artikel om hur det är att arbeta och studerna på Arkitekthögskolan. Atmosfären som beskrivs är lugn och respektful med hårt arbetande studenter och lärare under den sista tiden innan sommaruppehållet. 

 • Om Storys & Projekt

  Storys & Projekt är en yta för kortfattade uppdateringar om verksamheten på Arkitekthögskolan vid Umeå universitet. Här finns bland annat notiser från pågående projekt, länkar till artiklar från olika medier, sammanfattningar från öppna föreläsningar och rapporter om olika samarbeten. Klicka på titlarna för att läsa varje story i sin helhet.